Trädgårdsresa


2024

Trädgårdsresan går i år till Norge. En dagsresa med tidig start från Flatön. Onsdag 26 juni.
Anmälan senast 10 juni till foreningen@flaton.se. Skriv Trädgårdsresa i ämnesraden.

Hämta
Trädgårdsresa 26 juni
Trädgårdsresa till Norge 2024.pdf
Adobe Acrobat-dokument 624.2 KB

2024 finns det också möjlighet att åka med på en fyradagars resa till södra Norge och bl. a. besöka blomsterön Flor og Fjære.
Anmälan, se bifogad fil. 

Hämta
Norge fyradagars-resa 2024
Norge 4 dagar 2024.pdf
Adobe Acrobat-dokument 506.1 KB

2023


Trädgårdsresan 2023 går till Marks kommun Västergötland! Torsdag 15 juni!
Nu är vi mer än 30 st. Det går fortfarande bra att anmäla sig.

Påstigning kan också ske i Göteborg. 
Pris: 900 kr, gäller vid minst 30 personer
Anmälan till foreningen@flaton.se
Bussen avgår från Fröjdendal 7.30.
Läs mer om programmet och trädgårdarna i bifogad fil.
Lunch och en fika ingår, förmiddagsfika medtages.

Hämta
Trädgårdsresa till Marks 2023.pdf
Adobe Acrobat-dokument 458.4 KB

2022

Hämta
Trädgårdsresa till Kinnekulle 28 juni 2022
Läs om trädgårdsresan till Kinnekulle tisdag 28 juni och besöken på tre trädgårdar och en plantskola.
Läs också hur Du anmäler Dig.
Trädgårdsresa till Kinnekulle 2022.pdf
Adobe Acrobat-dokument 541.3 KB

Lite om vår trevliga Trädgårdsresa till Kinnekulle

Vi var 35 trädgårdsintresserade som deltog i 2022 års trädgårdsresa till Kinnekulle. Bussen hämtade upp oss vid 7 olika platser på Malön, Flatön och Ängön. Det tog inte lång tid förrän regnet öste ned och första stoppet vid Ann-Charlotte Norbergs Rosenträdgård i Husaby blev en blöt vandring i en helt underbar trädgård. Vi serverades fika med smörgås där. Nästa stopp var vid Hällekis säteri där vi kunde promenera vid underbara perennrabatter och se en konstutställning i ett växthus. Sedan blev det lunchstopp vid restaurang Kinnekullegården följt av besök hos Mellstads plantskola där det blev en hel del plantinköp. Sista anhalten var vid en 3000 kvadratmeter stor privat trädgård i Skultorp. Trädgården var en riktigt lummig oas fylld av plantor och ägarinnan Kerstin Petersen gjorde en fantastisk guidning. Hon hade också försäljning av plantor och bussens bagageutrymme fylldes till bristningsgränsen. Vi kunde konstatera att vi varit med om en mycket trevligt arrangerad trädgårdsresa som började i regn men slutade i underbart väder. Tack till Christina Ossiansson och Nordia Buss som arrangerade.

Fotona nedan är tagna av Lars Normark utom där annat anges. 


2019

Hämta
Trädgårdsresa till Halland
En heldagsresa till tre trädgårdar och en handelsträdgård i Halland. Bussen hämtar och lämnar på Flatön.
Läs mer om resan och hur Du anmäler Dig i filen.
Föreningen Flatön / Studieförbundet Vuxenskolan
Resan genomförs om vi blir ca 40 st.
Trädgårdsresa till Halland 2019.pdf
Adobe Acrobat-dokument 1.6 MB

2018

 

Trädgårdspärlor i Norge

 

 

 

Tisdagen den 12 juni

 

Avresa  kl 07.10 Malö – 07.20 Flatön – 07.30 Ängön.

 

Följ med oss på en tur till sköna trädgårdar i Norge. Vi kommer att besöka tre privatträdgårdar av olika karaktär som inspirerar oss med växtrikets olika former och färgvariationer. Vårt första stopp blir för att ta en kopp kaffe med dubbelfralla på Rasta i Tanum.  Därefter åker vi vidare in i Norge och dagens första trädgård som ligger högt beläget med utsikt över Idefjorden. Trädgården har fått utmärkelsen som ”årets trädgård”. Här hittar vi stora perennrabatter, växthus och köksträdgård med stort sparisland mm. Värdparet har bott här i 40 år och berättar gärna om sin trädgård och sina odlingserfarenheter.

 

Vi åker med färjan Bastö Fosen, Moss- Horten (30 min) Här ombord finns det möjlighet att köpa kaffe, glass eller mat, för den som vill.

 

När vi kommit över till Horten och Vestfold åker vi ner till Eivind Hansen som driver ett gartneri med enbart Pioner. Här finns 3000 olika sorter pioner att beskåda i utställningsträdgården. Vi ska även få titta in i hans fina privata trädgård.

 

Vi åker vidare mot en trädgård som är i ständig förvandling. Från att ha varit 1200 m2 gräsmatta med hus mitt på, finns här idag många trädgårdsrum, snirkliga gångar, koidammar, växthus, granbar, hängande säng och mycket mer. Det har blivit en trädgård som man kan gå vilse i, man upptäcker ständigt något nytt.  En mycket älskad och omtyckt trädgård av många.

 

Vi styr nu vår resa mot Sandefjord där vi går ombord på Color Line för att ta oss till Strömstad. Under överfarten äter vi middagsbuffé inkl dryck. Här finns möjlighet att handla på taxfree eller bara att sitta ner och njuta efter en härlig dag att minnas till vintern.

 

Återkomst till Ängön – Flatön – Malö kl 21.15

 

Pris 895 kr p.p  Betalas vid påstigningen av bussen.

 

I resans pris ingår följande:

 

Bussresa i helturistbuss 

En flaska vatten på bussen 

Kaffe och dubbelfralla ost/skinka 

Tilltugg i buss bestående av dubbelfralla och dricka. 

Middagsbuffé inkl dryck på Color Line 

Entré till trädgårdarna. 

Färjor 

Ruttkarta

 

Länk 

www.pionhagen.no

 

 

 

Bra att tänka på! Kläder efter väder, Piongartneriet kan ha problem med vissa svenska betalkort, ta gärna med norska kontanter om du vill handla. Giltigt ID eller pass.

 

Anmälan senast den 22 maj till Christina Ossiansson 070 64 775 64, gärna efter kl 19.

 

Vid anmälan vill vi ha följande uppgifter: namn, adress, ålder (xxår), mailadress, mobilnr, hållplats, utländskt medborgarskap

 

Meddela matallergi vid anmälan.

 

Resan genomförs vid minst 25 deltagare.

 

Frågor ang resan ring Christina 070 64 775 64

 

Vem är Christina?

 

Trädgårdsglad person som tycker om att göra kultur- och trädgårdsresor, vill gärna dela med mig av mina upplevelser och visa små undangömda trädgårdspärlor som jag hittat genom åren.  Har jag haft odling och trädgård som både yrke och hobby. Är idag program- och reseansvarig för Tjörns Trädgårdsförening sedan 6 år tillbaka. Har gjort trädgårdsresor i Sverige men också i Tyskland, Danmark, Estland och Norge. Resorna har fått stor poppularitet och det är till stor del tack vare det bussbolag jag hittat längst ut på södra Tjörn. Tillsammans med Per Nordin på Nordia Buss skapar vi resorna tillsammans, jag står oftast för innehållet och han står för ”tacken” och all trygghet som ett bussbolag innebär.

 


Föreningen Flatön         foreningen@flaton.se                               Flatö Malö Hembygdsförening       hembygd@flaton.se                         Flatö Kyrkas Vänner           kyrkan@flaton.se