Flatöns Skolmuseum

 

Flatö-Malö Hembygdsförening bildades då skolan på öarna stängdes. Det 100-åriga skolhuset blev skolmuseum.

Här har öbarn i tre-fyra generationer, alltsedan invigningen 1871,  lärt sig läsa, skriva och räkna. Fortfarande står skolbänkarna med griffeltavlor kvar på sin plats, planscher och kartor hänger på väggarna och i hyllan står det gamla sockenbiblioteket.

 

Skolan byggdes på en berghäll, så som föreskrifterna var, på Flatö Östergård och är den enda i kommunen som står kvar på samma tomt och som fortfarande står kvar nästan oförändrad.

 

Vid sekelskiftet 1900 byggdes det till en lärarbostad på två rum och kök. Barnen fick hämta vatten, ved och kol till lärarinnan och hjälpa till att elda i kaminen i skolsalen. 
I bostaden är det två rum och kök. Till vinden kommer man genom en trappa från  hallen och till källaren genom en lucka i köksgolvet.

 

 

I frökens skåp och lådor finner man vackra textilier samt kläder för både vuxna och  barn så som de var klädda förr.
På vinden finns många bruksföremål som använts i hemmet, i jordbruket och till sjöss.

 

 

I museet finns också ett stort antal foton från gamla tider, inte minst skolalbum med klassfoton från slutet av 1800-talet till sista klassen 1961.
I de avskrivna kyrkoböckerna kan man söka sina rötter.

 

 

              Varje höst och vår får museet besök av unga 

              skolklasser, som vill uppleva hur det var att gå i skola

              för 100 år sedan.

 

 

På sommaren öppnas museet med en hembygdsdag i början av juli och är därefter öppet varje dag mellan 13 och 16 till i mitten av augusti.

Övriga tider är det bara att ringa så kommer någon av oss. Vi tar inget inträde men är tacksamma för varje bidrag vi kan få. 

 

2017 firade folkskolan 175 år.  På hembygdsdagen den 1 juli framfördes den gamla skolpjäsen "Årsexamen i Ruskaby skola" som många av oss spelat i och har minnen av.

 

 

 

Några namn och telefonnummer:

            Knut Thorberntsson         0703142654                             Gun Johansson          0705730415
            Ann-Marie Nordling        0704326415                              Mats Persäng            0706266461

 

 

Välkomna!

Tillbaka till Flatö-Malö Hembygdsförening

 

Föreningen Flatön         foreningen@flaton.se                               Flatö Malö Hembygdsförening       hembygd@flaton.se                         Flatö Kyrkas Vänner           kyrkan@flaton.se