Odlarsäsongen 2022

Februari

Ännu är det lugnt och stilla på Eden. Odlingarna ligger i vintervila. Grönkålen kan dock fortfarande skördas även om det är februari. 


Det diskuteras ett datum när vi kan samlas för en gemensam arbetsdag någon gång i Mars-April då vi kan bränna kvistar och planera odlingssäsongen - skall bli trevligt!


Foton: Lars Normark om ej annat anges



April

Det är fortfarande vår och än så länge syns inte så mycket av allt som är satt.

 

Potatisen ligger under skyddande täcke av hö. Vitlöken växer och har kommit en bit på väg. Piplöken, som är flerårig, är redan redo för skörd. Allium som är en lökväxt som blommar med lila blommor, håller förhoppningsvis sorkarna borta från sparrisen som växer alldelses intill. Sparrisen sattes förra årer och kan nog inte skördas förrän nästa år. 

 

Vi har fört en ganska ojämn kamp mot sorkarna. Vi har några sorkskrämmor som verkar med ultraljud och några som man trycker ner i sorkgångarna.

 

Nu när snart värmen anländer kommer det att explodera i Eden. 


Maj

Är man uppmärksam så kan man se den första potatisblasten tittar upp genom allt hö som täcker jorden (7/5). Sparrisen - som sattes förra året - har kommit upp. Får se om vi kan skörda några iår. Rabarber plantorna växer snabbt, liksom även tyvärr ogräset....


Sista dagarna i Maj har linet börja komma fram. Vitlök, rödlök och sparris växer så det knakar.

Katinka har fått fin sorkfångst i sina fällor


Juni

Full aktivitet i odlingen - både bland oss odlare och hos plantorna som växer så det knakar. Det blir nog potatis till midsommar och kålfjärilarna kommer på besök, vilket innebär att det är dags att sätta upp skydd för kålplantorna. Förra årets sparris har riktigt stor blast. Vi får dock vänta med skörd ännu ett år. 


Juli

Det är juli och det är full fart på växtligheten. Vi kan plocka upp finfin potatis, som i år inte har någon potatisål (beror detta på att vi odlat några år eller kanske kommer ålen senare?). 

Det har blivit massor av jordgubbar. Det har varit blåsiga dagar så skyddet för kålen har blåst ner flera gånger.

Den försådda majsen har vuxit klart och Katinka har satt den redan, medan Berit planterar den inom kort. 


Augusti

Augusti -  allt är grönt och både odlade växter och ogräs har växt maximalt.  

 

Mycket är redan skördat: t ex potatis och jordgubbar (utom Jens jordgubbar som är remonterande och fortfarande ger fin frukt).  Linet skall precis dras ur jorden.  Därmed börjar processen att få linet så att det kan användas till olika hantverk.  

 

Majsen har precis övergått från blom till frukt men än är det långt till skörd (Katinka har dock precis skördat den första kolven!) . Baljväxterna är färdiga och har delvis skördats. Kålen är riktigt präktig (svartkål, grönkål, brysselkål, blomsterkål, broccioli). Peppa peppar, men inte mycket angrepp än så länge. Det går att skörda nu men får nog stå ett tag till.  

 

Äppelträdet har mer än tio fina röda äpplen.  Päronträden har också frukt.  Kronärtskockor finns det också. Pumpaväxterna har fantastiskt fina blad och frukterna har börjat växa till sig men de kommer att bli större. 

(Klicka gärna på bilderna för att få dem större samt se bildtext. Foton: Lars Normark)


September

Två saker är tydliga. 

1) Det växer snabbare än vi hinner med att skörda och rensa. Tomater i alla färger och storlekar. Blir en hel del pizzasmet förutom de tomater som vi sätter i oss som godis och använder i våra dagliga måltider. Gurkor i massor, Squash som växt sig jättestora. En vägde 3,8kg! Hur tar man vara på den?  Gröna ärter som skall "spritas" så att ärterna trillar ur baljan. Hjälp! Våra frysar är nu fulla! 

2) Torkan har givit kraftiga spår. Här hade behövts betydligt mer vatten! Vår bönodling visar tydliga spår av torkan.

 

Majskolvarna växer och plantorna behöver pollineras genom att skaka på den överblommade blomman. 

Plockade upp 2 bärkassar med potatis 12 september. All blast var borta så potatisen låg fritt i jorden.

Tog också bort fågelnäten över jordgubbarna och fann att de hade en för oss ny funktion: en stor sork hade fastnat och dött i nätet. Luktade fruktansvärt....

 


Oktober

Huvuddelen av arbetet i oktober har varit att skörda det sista i landen - typ rödbetor, rättika och purjolök. Dessutom har vi förberett odlingen inför nästa säsong. För att få en bra växtföljd flyttas en del växter till nya bäddar som måste iordningställas. Det enda bestående är kålodlingen och sparrisen. Kålplantorna står kvar och kommer att skördas successivt hela vintern. Sparrisen sattes för två år sedan och är redo att skördas i 2023.

November

Ännu så länge (4/11) har inte frosten härjat i odlingen, men det mesta ligger för träda. Utom kålodlingarna och sparrisen.


December

Vintern har anlänt till Edens odlingslotter. Allt är vitt och snön har format fina iskristaller. Foton: Lars Normark


Föreningen Flatön         foreningen@flaton.se                               Flatö Malö Hembygdsförening       hembygd@flaton.se                         Flatö Kyrkas Vänner           kyrkan@flaton.se