Uppdaterad .gpx-fil för Tabeloppet idag! 

Banan har trimmats, .gpx laddas ner nedan

Hämta
Taube_loppet_2021 21 km final.gpx
XML-dokument 642.7 KB

Taube-loppet 2021

Hej

 

Idag är det precis 18 dagar kvar tills Taube-loppet och Taube-lunken på Flatön, den 28 augusti. Anmälan är fortsatt öppen, och ni får gärna sprida länken till anmälan vidare (https://raceid.com/sv/races/7692/about) till de som ännu inte anmält sig. Precis när detta skrivs finns det cirka 15 platser kvar till Taube-loppet (21 km) och några fler till Taube-lunken (5 km). I detta utskick bifogar vi lite mer detaljerad information om loppet, som också kommer att finnas publicerad på vår hemsida samt på Facebook innan loppet.
Längst ned i denna text finner ni en schematisk bild över de båda loppen, tillsammans med information om energistationer etc.

 

Vi passar också på att påminna om ett erbjudande från en av våra sponsorer till anmälda deltagare till Taube-loppet 2021. Salming erbjuder 30% på ordinarie-priser i deras webshop (www.salming.com) mot koden ”Taube30”.

 

I DIN ANMÄLAN INGÅR

  • medalj (till deltagare i Taube-loppet på 21 km)
  • diplom (till alla, men där deltagarna i Taube-lunken får sitt diplom vid målgång, medan deltagarna i Taube-loppet får sitt tillsänt i PDF-format via mejl efter loppet)
  • energistationer enligt karta nedan
  • elektronisk tidtagning
  • en otroligt vacker miljö!

 

DATUM

Lördag 28 augusti 2021

 

KLASSER

Damer 21 km
Herrar 21 km

Damer 5 km
Herrar 5 km

 

ARENA

Flatö Skola, Flatön. Här finns nummerlappsutdelning och tävlingsexpedition. Här finns både start och mål.

 

PARKERING

Fri parkering på gräsytorna vid Flatö Skola, även om dom är begränsade till antalet, så försök samåka i största möjliga mån. Bor du på Malön, Flatön eller Ängön uppskattar vi om du tar dig till starten till fots eller på cykel. Följ skyltning och anvisningar från funktionärer. 

 

START

Utanför Flatö Skola.

Loppet kommer att genomföras i startgrupper. Slutlig starttid kommer att meddelas ungefär 14 augusti till anmälda deltagare. Det är viktigt att vara i startfållan när starten för din grupp går, då tidtagning annars inte kan säkerställas för din prestation.

 

MÅL

Vid Flatö Kyrka, som ligger 100 meter från Flatö Skola.

 

TÄVLINGSEXPEDITION

Här hämtar du din nummerlapp och ställer eventuella frågor. Tävlingsexpeditionen finns i Hembygdsmuseet vid Flatö Skola.
Öppettider:
Fredag kl 16:00–20:00
Lördag kl 10:00–19:00

 

NUMMERLAPP

Nummerlappen ska bäras väl synlig på bröstet. Vi tillhandahåller säkerhetsnålar, men du är välkommen att ta med egna säkerhetsnålar – återanvändning är bra!

 

TOALETTER

Toaletter finns vid Flatö Skola och Flatö kyrka.

 

VÄSKINLÄMNING

Vid Tävlingsexpeditionen finns möjlighet att lämna in din väska. För värdesaker ansvaras inte. Det finns etiketter i tävlingsexpeditionen att fästa på väskan.

 

ÖVERDRAGSKLÄDER

Med din nummerlapp får du en påse för dina eventuella överdragskläder. Den märker du med en av etiketterna du får när du hämtar ut din nummerlapp, och lämnar dem innan start vid Tävlingsexpeditionen.

 

BANAN

Banan är markerad med snitsel och kilometerskyltar i terrängen. Vissa partier är steniga och eventuellt hala (beroende på högvatten exempelvis), så ta det försiktigt! Det kommer mer lättlöpta partier längre fram där du kan sträcka ut och springa om.

 

ENERGISTATIONER

Tänk på att det är viktigt att redan tidigt i loppet kontinuerligt få i dig vätska och energi! Vid våra energistationer laddar du upp med ny energi så att du kan fortsätta skutta fram. På samtliga finns energidryck och vatten. Bananer, bullar och saltgurka är annat gott du kan fylla på med. För de som önskar finns det också pyttipanna och ägg att köpa vid Flatö Skola efter loppet (en del har redan köpt matkuponger vid anmälan, som kan bytas in mot denna mat).

Ta gärna med dig en egen kåsa att använda vid energistationerna, då går det åt färre muggar, de är återvinningsbara – men ändå.

 

MAXTID/REP-TIDER

Vid energistationerna dras ett rep vid en specifik tidpunkt. Det innebär att det inte går att fortsätta loppet efter det. Detta är för din säkerhet. Om du har passerat det sista repet, d v s Bron, i rätt tid så är det bara att fortsätta mot målet – det stänger inte förrän alla är hemma igen! (Reptid kommer att publiceras senast dagen före loppet.)

Station

Km

Reptid

Svarteskärs brygga

3,0

TBS

Kila

6,5

TBS

Bua

13,0

TBS

Bron

15,5

TBS

Varvet

18,0

TBS

 

NEDSKRÄPNING

...längs banan är naturligtvis helt förbjudet och leder omedelbart till diskvalificering. Vid energistationerna finns soppåsar. Tänk på att sopsortera.


OM DU FÅR NOG

Ifall du tvingas bryta loppet av någon anledning, gå till Tävlingsexpeditionen och meddela funktionärerna där att du har brutit. Detta är viktigt, så att inte en sökinsats dras i gång när du i själva verket sitter i jacuzzin.

 

FÖRSTA HJÄLPEN/SJUKVÅRD

Vid energistationerna finns första hjälpen-utrustning samt sjuksköterska. Sjukvård finns även i anslutning till Flatö Skola. Vid allvarliga olycks- eller sjukdomsfall – ring alltid 112 direkt!

 

PRISUTDELNING

Alla som fullföljer sitt 21-km lopp får Taube-loppets halvmaraton-medalj och diplom (det sistnämnda mejlas till er i PDF-format), medan Taube-lunkens deltagare får ett fysiskt diplom vid målgång. Priser kommer också att delas ut till de tre bästa i varje klass i såväl 21 km som 5 km-lopp, tillsammans med utlottningspriser från våra sponsorer. Prisutdelningen sker på scenen vid Flatö skola ungefär kl 18:00 (slutlig tid publiceras senast dagen före loppet).

 

AFTER RUN

Lördag eftermiddag och kväll är vikt åt skön After Run med musik i Evert Taubes anda och mat vid Flatö Skola. Här finns pyttipanna, korv och fika att tillgå.

 

RESULTAT

Liveresultat finns på hemsidan: www.flaton.se/om-öarna/taubeloppet/

 

FOTOGRAFERING OCH FILMNING

Vi kommer att ha fotografer på plats vid loppet som tar såväl still- som rörliga bilder, för publicering på våra sociala medier och hemsidor. Vill du inte synas på bild kan du meddela detta till oss på: taube-loppet@flaton.se. Ange ditt namn och vilket lopp det avser. Vi tar hänsyn till bilder där du tydligt kan identifieras, men inte massbilder där du är en av många deltagare. Bilderna tas då bort permanent i våra kanaler.

Vidare kommer vi att ha flera webbkameror utplacerade längst med spåret, och dessa kommer att visas på projektorduk vid Flatö Skola.

 

KONTAKT

 

Har du frågor eller funderingar? Vi finns på taube-loppet@flaton.se

(Nedanstående sida är under uppbyggnad. Vi återkommer med slutlig information) 

Våra Sponsorer! Tack för era bidrag.

Time flies when you are having fun… Nu är det mindre än en månad kvar till Taube-loppet och Taube-lunken på Flatön, den 28 augusti, och förberedelserna intensifieras på ön! Anmälan är fortsatt öppen, och ni får gärna sprida länken till anmälan vidare (https://raceid.com/sv/races/7692/about) till de som ännu inte anmält sig.

 

Nedan ser ni den slutliga banan för Taube-loppet 2021. Banan löper genom skog, över strandängar, längst med havslinjen, på grusvägar, stigar och åkrar. Vackert så att det förslår. Längst med löparbanan kommer vi ha energi- samt vattenstationer, samt lite underhållning på utvalda platser. Start och mål sker på Flatö Skola (https://goo.gl/maps/URWhsCMyWQX4rRV67), där vi också har uppvärmning, administration, sjukvård, mat och dryck, musikunderhållning samt parkeringsplatser.

  • Indikation på banans elevation syns också nedan, men stämmer inte helt med km-märkena. Lite övergripande kan man säga att det är några backar. Dels en lång, seg upp mot Torget (4 km), dels efter högersvängen vid Stätten (5 km) och upp mot ”Korsgård” efter 17 km.
  • Terrängförhållandena under loppet kan beskrivas som att vi börjar på asfalt, som efter ett par hundra meter övergår till skogsväg. Efter Ånggårdsvik går spåret över en vacker strandäng, ut mot Råholmen, som bjuder på havsnära skogsstigar, som övergår till skönt löparspår på fin-grus längst med Kuststigen till Torget. Därefter följer asfalt tills vi svänger av till vänster vid Kila, och efterföljs av skogsväg igen. Vid Nordmarken bär det av in i skogen igen, för att efter någon kilometer följa vattenlinjen vid Nordströmmarna och Traneviken på grus och asfalt. Från vänstersvängen efter Vättingen följer asfalt tills vi vid 12 km svänger höger upp mot Kattemyren och skogsstigar, som tjänar som underlag ända till Bron vid 15 km-märket. Ömsom asfalt och ömsom stigar tills vi når djävulsgapet (se Facebook-inlägget i Taube-gruppen från 26 juli), och därefter springer en kort bit på ett gärde, följt av en kortare grusväg, för att ta oss till upploppet på asfalt till målet vid Flatö kyrka.
  • En övergripande gissning är att spåret innehåller cirka 6 km asfalt (eller oljegrus, vilket ser ut och känns som asfalt), lika mycket grusvägar (eller liknande) och resten är stigar och strandängar.

I nästa utskick kommer banan för Taube-lunken på 5 km att presenteras. 

Hämta
GPX-fil för Taubeloppet 21 km
Taubeloppet_21_km.gpx
XML-dokument 845.7 KB
Hämta
GPX-fil för Taubelunken 5 km
Taube_lunken_5_km.gpx
XML-dokument 162.9 KB


Om loppet

Taube-loppet återstartas 2021, efter några år i vila. Senast det begav sig var 1996-2002.

 

I år kommer vi erbjuda 21 km (halvt maraton) respektive 5 km på Flatön & Ängön den 28 augusti 2021 med första start 13:00.

Start och målgång vid Flatö skola, där också parkering kommer att erbjudas.

Vid skolan kommer också underhållning och mat finnas under dagen och del av kvällen.

 Notera att det kommer vara mycket begränsad framkomlighet på vägarna på öarna, så samåkning, båt, cykel eller promenad är att föredra.

 

Notera att detta är en preliminär bandragning, som kan behöva justeras som funktion av överenskommelser med markägare, eller av andra planerings- eller logistiska skäl.

Följ gärna Taube-loppet på Facebook – Länk https://www.facebook.com/flatorun


Anmälan

Anmälan 

Öppnar 1 maj, och kostnaden för deltagande är som följer:

21 km Taube-lopp: anmälan och betalning senast 30/6=250 kr, och därefter 350 kr.

5 km mini Taube-lopp: anmälan och betalning senast 30/6=100 kr, och därefter 200 kr.

Betala helst med Swish - nummer - (anges från 1/5) 

 

När

Vi vill ha anmälan och betalning senast 30/6. Loppet går av stapeln: 28 augusti 2021 med första start 13:00 med start och mål vid Flatö skola.

 

 


Historik

På 1940-talet bodde Evert Taube tidvis hos Anders och Hulda Johansson på Ängön, där han under sina vandringar på öarna blev god vän med handlaren Gustav Johansson, som han döpte till ”Handelsman Flink”.

 

Många av Everts kända verk tillkom under vistelsen här på öarna, som exempelvis "Maj På Malö", "Huldas Karin", "Vals på Ängön", "Kärleken och vinden", ”Min älskling du är som en ros" och "Inbjudan till Bohuslän".

 

Anders och Hulda Johanssons son, Harry, kom till Handelsman Flink på sparkstötting 1943, då han var 13 år gammal, och utmanades av Taube, som hade cykel, om vem som kunde komma fortast hem till middagen på Ängön. Harry fick vänta länge på Evert innan han kom hem, så att kora vinnaren var enkelt.

 

Harry var med på Taube-loppets premiär 1996 med startnummer ett på nummerlappen och han promenerade sträckan med sin hund i koppel!

Föreningen Flatön         foreningen@flaton.se                               Flatö Malö Hembygdsförening       hembygd@flaton.se                         Flatö Kyrkas Vänner           kyrkan@flaton.se