Interaktiv karta

Minnesvård - Vem bodde här

Torp, Gårdar och Sevärdheter på Malön, Flatön och Ängön

Äntligen!

 

För två år sedan planerade Flatö-Malö Hembygdsförening att starta studiecirkeln  ”Vem bodde här - Minnesvård av torp och gårdar”. Men så blev det inte, en pandemi kom emellan. Hösten 2021 kunde projektet äntligen startas. Tanken är att utforska och dokumentera så mycket  som möjligt om hus och husgrunder på våra öar och om människorna som bott här.

 

En projektgrupp har bildats och information hämtas främst från dokument och bilder i hembygdsmuseet men också från den digra muntliga kunskapen som finns hos öborna. Metoden är att ordna vandringar och leta upp grunder m.m.

 

Arbetet är än så länge i sin linda. Projektet bygger på att så många som möjligt kan bidra med information. Allt dokumenteras här på hemsidan som hela tiden kommer att uppdateras. Hittills har vi gjort vandringar på Ängön och norra delen av ön, Bua och Korsgård.

 

Vi tar tacksamt emot ytterligare information, berättelser och bilder från er. Vänd er till
Ann-Marie (
annmariebnordling@gmail.com).

 

Tanken är att all dokumentation skall vara tillgänglig i en databas i hembygdsmuseet,  där vi försöker samla så mycket information som möjligt om de olika fastigheterna.

 

Projektledare är Ann-Marie Nordling. Lars Normark sköter dokumentationen i databasen och på kartan.

 

 

 

 

 


Den interaktiva kartan
Information finns också tillgänglig i den interaktiva kartan härintill. Den är baserad på Google Maps.

Informationen syns som små ringar i olika färger och med olika utseende. Genom att klicka på ringarna så kommer en liten rektangel upp med information som kan bestå av text eller bilder.

Man kan se kartan både i PC och i mobilen. I mobilen skiljer sig utseendet något åt från PC och för att få en bättre upplevelse rekommenderas att man klickar på rektangeln till höger i överskriftsfältet. Man får då upp kartan appen Google Maps. För att ta bort informationen från "vanliga" Google Maps klickar man på symbolen för lager överst till höger och klickar på symbolen för den interaktiva kartan. 

Man kan göra flera val genom att klicka på rektangeln högst upp till vänster i kartan (vid överskriften). 

Här är några valmöjligheter:
Lager: Här kan man filtrera vad som skall visas genom att klicka i den lilla rektangeln till vänster om texten:
o Hus byggda före 1880
o Hus byggda 1881-1920
o Hus byggda 1921-1960
o Hus byggda 1961-2000
o Hus byggda efter 2001
o Natur Upplevelser

 

När man klickar på en ikon visas en informationsruta med överskrift (fastighetsbeteckning / namn), ev visas foton (längst ned ses hur många foton) samt informationstext.

Föreningen Flatön         foreningen@flaton.se                               Flatö Malö Hembygdsförening       hembygd@flaton.se                         Flatö Kyrkas Vänner           kyrkan@flaton.se